Grublet lenge på hvordan jeg skulle få skrevet Herrenes tale. Har jo hørt noen opp igjennom tidene og der var det masse svulstige og flotte ord om herrene i Herrenes tale.

Men hvorfor ble jeg da spurt? Som fraskilt familieterapeut, oppvokst med kvinnebevegelsen Ottar på kjøkkenbordet har jeg ikke hørt masse pene ord om mannen da. Sterkeste minnet fra den tiden er da jeg måtte være med på demonstrasjoner og brenning av mamma og tantes BH`er. Ikke greit for en femåring det der….

Mine herrer!

Først og fremst må jeg få si at til tross for oppveksten så ser jeg jo at dere ser flotte ut i kveld, dere er en fryd for øyet. Vel å merke før ølbrillene tas på og! For å si det som det er, så fryder vi kvinner oss over dere, ikke bare til fest, men også i det daglige. Dere er jo så deilig kjekke og maskuline i dress og slips eller dongeri og T-skjorte, spiller ingen rolle hva dere har på dere, eller om dere har noe på dere i det hele tatt….­ det er trygt og godt å ha dere rundt oss, og vi elsker duften av after-shave! Og står man fast, enten med dekk som ikke vil av bilen, eller et gjenstridig møbel som er umulig å montere så er dere der! Med deres styrke og kunnskap fikser dere problemene.  Også sparer vi et par negler…

Kvinner har til alle tider analysert og beskrevet mannen, og det er ikke få timer som har gått med til å snakke om dette velkjente tema. Samt at det er skrevet spaltemetre om mannen i diverse kvinneblader. (Pål var dessverre så uheldig at han kom til å kikke litt i ett av disse bladene, dere kjenner sikkert alle til hans høylydte HERREGUD, det fikk vi høre til gangs vi som satt rundt han…) Men, uansett: Dere menn er på mange måter en gåte for oss kvinner. Dere er årsaken til at det går med noen flasker vin der kvinner samles, hvor temaet er mannen, hvorfor han ikke ringer, hvorfor han sa det og ikke det, tro om han elsker meg osv. Hva i alle dager er det med dere som engasjerer kvinnen så veldig?? Til alle tider? Ta nå kvinneguiden.no for eksempel. To artikler der inne nå: Derfor elsker de oss. Mannen altså. Ti punkter om hvorfor mannen elsker oss, kvinnen. Også en annen link: er han forelsket eller bare på sexjakt? Lurer du på om ditt nye bekjentskap er mannen i ditt liv, eller om han bare er ute etter en ting? Vi gir deg svarene! Yes! Som en herverende mann sa til meg, vhat you see is what you get. Ikke noe skjulte agendaer der i gården, trenger ikke tolkes. Dette har faktisk mange menn sagt til kvinner i lengre tid. Likevel bruker vi masse tid på å gruble over dette fenomenet. Hm, kanskje jeg skulle søke om forskningsmidler…

Men det er jo ikke til å komme bort fra at det er noe spennende med mannen da. Spesielt hvis han bærer uniform. Og Longyearbyen har jo et flott brannkorps for eksempel. De gjør seg utmerket i uniform….

Mine herrer: ­ vi kvinner vil alltid fascineres og forføres av dere, og vi vil aldri slutte med å analysere og drøfte dere. Dere har alltid en plass i våre liv, våre hjerter og våre senger. Som Mae West har sagt: Elsk din neste. Og hvis han er forførende, kan det vel ikke være så vanskelig!  

(Her kommer sangen ”vi vil ha flere menn” med et kor fra barnehagen)

Kjære medsøstre, La oss reise oss og utbringe en skål for alle de flotte mennene vi ser foran oss!  

 

Herrenes tale til julebordet 2006