For 30 år siden ble kvinnen født. Før det var verden et goldt landskap der ingenting grodde. Livet som sjarmør var trist. Det fantes nemlig ingen å sjarmere, ingen som ble mo i knærne da våre smektende røster lød utover jaktmarkene og det var ingen som satte pris på oss når vi staset oss opp i vår fineste stas. Vi var i det hele tatt noen ensomme skapninger i et samfunn uten glede, uten mål, uten mening og uten frustrasjoner. For det var først da kvinnen dukket opp at vi faktisk forstod hva vi gikk glipp av.

For 30 år siden ble kvinnen født, og brakte lys, varme og gardiner inn i vår verden. Å hvilken herlig følelse av å endelig være komplett! For at en quanter skal være en quanter kreves en klukke, og for at en klukke skal være en klukke kreves en quanter. For å si det med D. H. Lawrence: Hver for seg er menneskene mindre enn mennesker, men sammen utgjør de en engel! Summen av Klukk og Quantum er alså større enn de respektive delene lagt sammen. Den ene er avhengig av den andre for å realise seg selv og sitt fulle potensiale.

For 30 år siden ble klukkene født og hver en quanter gledet seg, for endelig ble han en livsledsager til del. En livsledsager som ga ham mål, mening og selvdisiplin. Målet er å sjarmere damene, meningen er å gjøre det med stil og selvdisiplinen er å sørge for at man ikke gjør altfor mye dumt i prosessen. Dette innebærer blant annet følgende leveregler (og disse kunne det være greit for tilstedeværende quantere å notere ned): Ikke vær for innpåsliten. Ikke si for mye tvilsomt når alkohol er inntatt. Ikke kombiner hvite tennissokker med kiole & hvitt. Ikke sikle for mye når klukker er til stede. Vask deg og puss tenner hver dag. Ikke begjær din nestes klukke. Altfor mye. Kultiver din taleevne, slik at ønsket effekt oppnås. For 30 år siden ble klukkene født og hver en quanter gledet seg, for endelig ble han en livsledsager til del. En livsledsager som ga ham mål, mening og selvdisiplin. Målet er å sjarmere damene, meningen er å gjøre det med stil og selvdisiplinen er å sørge for at man ikke gjør altfor mye dumt i prosessen. Dette innebærer blant annet følgende leveregler (og disse kunne det være greit for tilstedeværende quantere å notere ned): Ikke vær for innpåsliten. Ikke si for mye tvilsomt når alkohol er inntatt. Ikke kombiner hvite tennissokker med kiole & hvitt. Ikke sikle for mye når klukker er til stede. Vask deg og puss tenner hver dag. Ikke begjær din nestes klukke. Altfor mye. Kultiver din taleevne, slik at ønsket effekt oppnås.

Dere har i det hele tatt hele kultivert oss, slik at vi ikke lenger er ravende, ubehøvlede villmenn, men prøver som godt vi kan og være høflige, stuerene og siviliserte mennesker. For 30 år siden ble klukkene født. De var vakre, de var elegante de var skremmende. Og det er dere fortsatt. For å beskrive hvor vakker klukken er, trenger jeg hjelp fra Knut Hamsun: ”Vakker? Hun var deilig, hun var syndig søt! Řyne som råsilke, armer av rav! Bare et enkelt blikk av henne var forførende som et kyss, og når hun kalte på meg, jog hennes stemme meg som en stråle av vin like til hjertet.”

*Sukk* Da gjenstår det bare for meg å gratulere dere med 30års-jubileet fra bunnen av mitt hjerte, takke for oppmerksomheten og avslutte med følgende ord fritt etter Karen Blixen: ”Klukkens skjønnhet blir til i quanterens øyne”. Skål for Lady Klukk!

Damenes tale på damekoret Lady Klukk (Høgskolen i Agder) sitt 30-års jubileum