Heisann folkens og takk for ordet Føler jeg må starte med å takke Soskom for denne anledningen til å adressere forsamlingen med dette utrolig viktige budskapet. Jeg vet at det alltid er mange om beinet når julebordsfunksjonene skal fordeles…men i år så gikk akkurat dette vervet til meg – TUSEN TAKK.

Det er forresten veldig fint og sjeldent å få lov til å reise seg og stå å skue utover så mange feststemte og vakre mennesker. Noe som er særskilt påfallende og som gleder meg, spesielt med tanke på best practise hva gjelder julebordsforløp, er at jentene (eller damene om dere vil) ser ut til å være ekstraordinært fine i år!

Damenes tale… DAMER… Dette er et felt som jeg verken har særlig erfaring fra eller kjennskap til så jeg bestemte meg for å gå begrepet nærmere etter i sømmene. Jeg gikk på biblioteket – og der fant jeg en amerikansk ordbok som definerte damer på følgende måte:

Damer: det svake kjønn, førkje, megge, skjøge, bimbo, flere versjoner av kjerring – jeg nevner i fleng; møkkakjerring, masekjerring, sutrekjerring -- i tillegg kom lykkejeger og Kvinnfolkpføy…

Dette uroet meg mer enn en smule - spesielt med tanke på eventuell konsekvenser dersom jeg gjorde meg skyldig i overtramp under talen. Men jeg stolte ikke helt på at forfatteren - en viss Jack Womensuck - hadde som motiv å fortelle den fulle og hele sannheten.

Som det gode og moderne rennesansemenneske jeg er, gikk jeg ”til kildene”. På Internett fikk jeg mange treff når jeg søkte etter damer. Det er spesielt ei side som jeg fant særdeles informativ, den var et slags oppslagsverk som tok for seg forskjellige typer kvinner i forkjellige situasjoner. Den innholdt også en synonymordbok som jeg hadde mye glede av. Dersom noen av dere har lyst til å sjekke den selv så ligger den under adressen: WWW.RuneRudberg.com
– uansett - der ble damer definert på følgende måte:

Damer: - Lykkeskaper - Mor, mamma, bidragsmottaker - blomst, rose, rosenknopp, nymfe, sirène, kjæreste, sukkerklump, diamant, øyensten og øyensfryd

Dette beroliget meg!

Empati og Altruisme er også to begrep som jeg kom over i min søken etter sannhet

  • Empati innlevelsesevne – ikke å forveksle med Sympati det var mer før - kanskje på 60 tallet?…
  • Altruisme – uegennytte, menneskevenn

Og finnes det egentlig viktigere evner for en organisasjon å utvikle og oppmuntre medlemmene å inneha enn Empati og Altruisme? Dette er benpipenes bønn og blodets hvisken i bransjen vi jobber i; evnen til å forstå hva kunder og kolleger ønsker og mener for så å etablere velfungerende team til å løse oppgaven.

Kvinner – fremtidens vinnere. Den nye økonomiens fremste soldater. Jeg har snakket med mer enn en gutt som har fortalt at han har tenkt på å skifte kjønn rett og slett for å henge med i samfunnsutviklinga. Dere derimot er heldige – JA for dere er der allerede (for å benytte et av mange udødelige Torbjørn Jagland sitater) Også damene i Ernst&Young da – dere er de fremste eksponentene på akkurat dette. Definitivt smartere, bedre, finere og greiere enn f.eks damene i PwC.

NUVEL

Damene i Ernst&Young er (sammen med gutta) utvilsomt den aller viktigste delen av organisasjonen og i tillegg er dere med på å trekke opp gøyhetsfaktoren sånn reint julebordsteknisk. Og for å understreke nettopp dette er dere jo også nylig blitt omdøpt til humankapital og snart blir dere antakeligvis regnskapsført i Ernst&Youngs nye vitenregnskap – tenk det - fra damer via humankapital til muligens en debetpost i balansen; jeg vet ikke helt jeg….. For øvrig er det vel kanskje OK å gjøre begrepet kjønnsnøytralt, men det hadde vært mer schvung over f.eks Femikapital eller Shecap som det hadde blitt på amerikansk, eller hva med Fittstimverdi

Ja vel og sånn er det og av og til er nok nettopp nok - dessuten ser jeg at de 45 minuttene jeg fikk til disposisjon fra Soskom nå er omme. Så da gjenstår det egentlig bare for meg å be herrene reise seg i det jeg utbringer Damenes skål: TIL DAMENE - DET ER DERE SOM BYGGER LANDET !